telefoon 0314-323114
HomeBlog

Bezoek Greve schoenfabriek in Waalwijk

Woensdag 12 december ben ik (Paul) met 5 klanten naar de schoenfabriek van Greve in Waalwijk geweest voor een leuke, gezellige en informatieve middag.


Om 14.30 uur werden we ontvangen door algemeen directeur Kees van Soest. Na een lekkere kop koffie werden we door Kees meegenomen naar de Fabriekswinkel waar alle modellen uitgestald staan en te koop worden aangeboden. Hij vertelde ons het verhaal van het ontstaan van de fabriek en de geschiedenis(het familieverhaal van vroeger 1898) van Greve tot nu toe en de toekomst van het merk.

Bezoek Greve schoenfabriek in Waalwijk

Daarna werden we meegenomen naar de ruimte waar het echte handwerk nog wordt gebezigd.
De schoenmaker Harrie Blom vertelde met volle overgave en passie over zijn boeiende vak. Over het leer en de verwerking ervan en hij liet zien hoe de schoenen met de hand gemaakt worden en legde dit voortreffelijk uit. Het echte vakmanschap.

De middag werd gecombineerd met een aangeklede borrel en hapjes. Na afloop van de uitleg van Harrie was er volop tijd voor een informeel gesprek met Raymond Moekotte (verkoopleider bij de firma Fros) die de verkoop van de Greve schoenen voor zijn rekening neemt en Kees en Harrie. Hier werd nog maar eens alles verteld over de toekomststrategie van Greve. Binnenkort start men met de lijn atelierbygreve ( dit is een hoogwaardige schoen en de handgemaakte lijn).
Tegen 18.30 uur zijn we weer huiswaarts gekeerd en konden we terugkijken op een interessante maar ook zeker een gezellige middag.

In Doetinchem hebben we de dag afgesloten met een hapje en een drankje bij Grand-café de Bank.

Greve sinds 1898.
Iedere man heeft zijn eigen stijl en doet de dingen op zijn eigen manier. Dat begrijpt Greve als geen ander. De collecties van Greve bieden daarom een stijlvolle schoen voor ieder moment, in elke stijl. Er is keuze uit diverse leesten met ieder hun eigen specifieke kenmerken. Bovendien bied Greve de verschillende modellen, leersoorten, voeringen en finishes, zodat er altijd een perfect passende Greve is voor iedere man.
Geschiedenis en hoe de schoenen worden gemaakt.
Greve is sinds 1898 een bescheiden en tegelijkertijd de meest exclusieve schoenmakerij van Nederland. Keurige maatschoenen van ongelooflijk hoge kwaliteit.

Bezoek Greve schoenfabriek in Waalwijk

Geschiedenis en hoe de schoenen worden gemaakt.
Greve is sinds 1898 een bescheiden en tegelijkertijd de meest exclusieve schoenmakerij van Nederland. Keurige maatschoenen van ongelooflijk hoge kwaliteit.

Hoe worden deze schoenen gemaakt en wat maakt ze zo exclusief?
Wat begon als een kleine schoenmakerij in Waalwijk opgericht door Hermanus Greve, is inmiddels uitgegroeid tot het exclusieve merk van vandaag de dag, GREVE. Naast de perfecte collectie schoenen maken ze ook bijpassende riemen en een collectie tassen voor de modebewuste man die graag een stijlvolle en modieuze outfit draagt, van de allerhoogste kwaliteit. Het productieproces die Greve schoenen doorlopen voordat ze bij ons in de winkel liggen wordt hieronder weergegeven.

Van kalfshuid tot schacht.
Het begint bij het zorgvuldig uitkiezen van het juiste leer wat afkomstig is van koeien uit de Europese Alpenlanden. De dieren leven hier in de gezonde buitenlucht en hebben schrammen of andere kwetsuur van prikkeldraad.
De snijmeester bepaalt welke delen van het kalfsleder geschikt zijn voor de verschillende onderdelen van de schoen en snijdt ze zorgvuldig en met veel precisie met de hand uit. Uit één goede huid worden tot wel 6 Greve schoenen gesneden.

Na het snijden worden alle randen dunner gemaakt waardoor ze vloeiender overlopen bij de snijnaden. Men noemt dit schalmen. Schalmen zorgt ervoor dat er geen drukpunten zijn in de Greve schoenen en het resulteert in een sierlijk en mooi bovenwerk. Als al deze processen zijn doorlopen, is het een kwestie van de bovendelen aan elkaar stikken en de schacht is gevormd.

Van schacht naar schoen.
Nadat de schacht klaar is komt het zwikken. Hierbij het zwikken worden tientallen spijkertjes handmatig om de leest gespannen, om het ontwerp van de schoen optimaal te behouden. In de werkplaats van Greve wordt nog handmatig gezwikt. (dit is nog één van de laatste werkplaatsen waar dit wereldwijd zo gebeurt.) Dit handmatige werk is altijd nog superieur aan machineproductie.

Na het zwikken wordt de zool aan de schacht genaaid en wordt er een laag vloeibare kurk in de binnenzool geplaatst en een kunststof (vroeger een metalen) brug in gezet tegen het doorzakken. Hierdoor ontstaat er een eigen voetbed en optimale voetdemping. Nu moet de loopzool worden vastgenaaid en we hebben een Greve schoen.
Van schoen naar stijl.

De Greve schoenen moeten nu alleen nog gevormd worden naar de perfecte stijl. Eerst wordt de zool in de juiste vorm van de leest geperst, daarna wordt het overbodige materiaal weggewerkt en aansluitend doorstaat de Greve schoen een speciaal finish-procedé, waarbij de schoencréme laag-voor-laag op de natuurlijke leerhuid wordt aangebracht.

Greve schoenen: de beste producten, bewerkt door echt vakmanschap, met liefde voor het vak en het eindresultaat.

Bezoek Greve schoenfabriek in Waalwijk
Bezoek Greve schoenfabriek in Waalwijk